Bonde Deelstra fra Reitsum

Fra kalv til ku; hver bestening har sin egen spesifikke layout

23 October 2019

Møt bonden: Marianne Deelstra

30 år gamle Marianne Deelstra fra Reitsum er mor til to små barn, eier av en melkerobot, insemineringstekniker i Repro Plus og bondekone. Hun har viet hele livet til familien, gården og gårdslivet. Sammen med mannen Jenne og foreldrene hans steller hun ikke mindre enn 300 kyr, som til sammen har 200 ungfe. «Jeg elsker å gjøre alt dette, og så lenge jeg klarer å balansere alle disse oppgavene, ser jeg ingen grunn til å droppe noen del av arbeidet mitt.»

Vi tar kaffen  i kantinen som er lokalisert i melkefjøset. I hjørnet av kantinen sover den yngste i Deelstra familien i barnevognen. Kantinen er litt forhøyet, noe som gjør det enkelt å holde et øye med besetningen. «I arbeidstiden sitter vi alltid her, også med konsulenter og medarbeidere, i stedet for ved kjøkkenbordet. På denne måten holder vi arbeid og privatliv atskilt. Og det er også lettere for oss å observere kyrne herfra. Når vi sitter her, er det lett å merke om det er noe: ei ku som er i brunst eller ei ku som virker dårlig.»

Fjøset  ble bygget i 2014, men ikke uten at tålmodigheten vår ble satt på prøve. Det tok totalt 7 år å få tillatelse på grunn av ulike innvendinger. Da Fjøset  stod ferdig, ble det umiddelbart fylt med antallet kyr vi hadde fått tillatelse til. Dette viste seg å være et lykketreff: på referansedato for forskrift om husdyrgjødsel hadde Deelstra-familien nesten fylt hele Fjøset  og de fikk tilstrekkelige fosfatrettigheter.«Fordi vi hadde kjøpt fosfatrettigheter for 12 hektarene med land, måtte vi bare redusere flokken vår med noen få kyr. Vi gjorde dette ved å kvitte oss med eldre kyr. Dette førte først til at kyras gjennomsnittsalder falt, men nå begynner vi å se en liten økning igjen»

Melking tre ganger om dagen betyr mer tid for familien

De har nylig begynt å melke tre ganger om dagen igjen. «Vi vet av erfaring at utbyttet vil øke til ca. 10.500 kg melk. Dessuten får vi inntrykk av at det hjelper kyrne våre med å holde seg sunne. Det fungerer rett og slett bedre på denne måten,» sier Marianne. En melkeøkt tar omtrent 2 timer med den 40-båsers roterende plattformen fra Delaval. Ikke bare liker Jenne å melke selv, hun han føler også det er viktig å se hver ku hver dag. «På denne måten tar vi ekstra vare på kyrne våre, og merker fort når noe er galt med ei ku.»

Melking tre ganger om dagen gir ikke bare ekstra inntekt, noe som kommer godt med nå når foreldrene til Jenne gradvis trekker seg fra gården, det gir også familien muligheten til å tilbringe mer tid sammen. Dette virker kanskje rart: mer arbeid, men likevel mer fritid. Løsningen er avløseren som tar seg av den tredje melkingen hver kveld. Jenne avløser klokka 17.00, og fra kl. 13.00 til 15.00 er det en annen som tar seg av melkingen. I tillegg til denne avløseren, har de en annen fast ansatt. Også her er familien veldig klar over fordelene.» Dette betyr at vi også kan ta fri eller dra på ferie.

Insemineringstekniker på deltid i Repro Plus

Marianne kommer ikke fra gård selv. Hun lærte om landbruk hos en nabo. Fra hun var 14 til hun fylte 24 år, var hun avløser på gården hans. Dette var en tid i livet hennes som hun har gode minner fra, hun lærte mye. I tillegg til melking lærte hun også å inseminere. Da naboen kjøpte en melkerobot, mistet Marianne en del av arbeidet. Hun begynte å jobbe hos Repro Plus som inseminør – heltid i begynnelsen, men nå for tiden rundt 15 til 20 timer i uken i tillegg til jobben hjemme. «Gruppen jeg jobber med – alle menn – er en veldig hyggelig gjeng. Det er en stor fordel for meg, at arbeidet mitt i Repro Plus, rett som det er tar meg til andre gårdsbruk. På egen gård, blir du fort husblind, men når du tar en titt på andre gårder, vil du se nyttige ting som du kan ta i bruk hjemme. Noen ganger ser jeg også vakre dyr, og jeg vil gjerne teste ut noen av dem hjemme.» Deelstra-familien har vunnet priser fra tid til annen, men inntil nå har de ikke fokusert på avl og dommerkonkurranser. «Datteren vår liker kyrne veldig godt, så hvem vet, kanskje vi kan delta i kalvkonkurranser i fremtiden». 

Highline-foringsfonten i låven er svært hendig når du inseminerer på egen gård. Funksjonen som holder en bestemt ku sikret er spesielt nyttig for dette. "Hvis vi ikke er hjemme selv, vil noen andre komme og inseminere kyrne, og det kan ta litt tid. Men ikke alle kyr må holdes sikret." Hvis insemineringen mislykkes, finnes det alltid en okse på gården. Kyrne som er vanskelige å få gravide vil ha en ny sjanse med ham. En oksesikker Spinder-okseboks ble installert i låven."Det er viktig at du kan jobbe trygt med en okse, selv om oksen vi har for øyeblikket er ganske ung (og derfor ikke veldig stor ennå). Først fester vi oksen i boksens foringsfront. Så slipper vi kua inn, og vi frigjør ikke oksen fra foringsfronten før boksen er lukket. Sikkerhet kommer alltid først. Dette gjelder selvfølgelig også for oksen: Gummi på gulvet sørger for at oksen kan være trygt sammen med kyrne."

Fra kalv til ku: Hver gruppe har sin egen passende layout

Unge kveg holder til i det gamle gårdshuset. En lang rekke med kalvebokser fyller hele veggen og det tidligere avløserommet: både enkle trebokser og plastbokser brukes. "Vi har nok enkeltbokser tilgjengelige slik at kalvene kan bo i dem i minst 3 uker, men noen ganger opptil 5 uker, før de blir med i gruppen. Boksene rengjøres grundig etter bruk og får tørke en stund før vi bruker dem igjen." Kalvene fra  besetningen blir flyttet til det gamle løsdriftsfjøset når de er ca. 4 måneder gamle. Dette fjøset  ble fullstendig ombygd i 2018. «Egentlig ble bare båsene igjen, mens en del av veggene og taket, som var dekket med asbest, ble erstattet. I dette fjøset  lærer kalvene å ligge i båser. De yngste gruppene bruker fremdeles et foringsrør, men de eldre gruppene blir introdusert for en foringsfront. Kalvene går gjennom ulike besetningstrinn og tar etter hvert sin plass i melkefjøset som kyr.

Melkekyrne ligger på madrasser som blir strødd med sagflis én til to ganger i uken ved hjelp av en spreder. «Vi følte at tykk liggehalm ble arbeidskrevende og at det var for mye kostnader forbundet med det. Vår erfaring med madrasser har vært svært positiv, og celletallet er så langt lavt. " Frittstående Profit-båsskillere er solide og har tilstrekkelig takhøyde. Med den buede båsskilleren har kyrne nok plass til å stå. Nesten hele innredningen i Fjøset  ble installert på én kveld med hjelp fra venner og medarbeidere. «Det var én person som hadde erfaring med installasjon av fjøsinnredning. Han samlet delene sammen, satte alt på riktig sted og ga ordrene. Takket være hans ekspertise og det systematiske arbeidet, var det en enkel sak å montere utstyret selv.»

Vise hvordan ting gjøres på gården

Siden april i år har det blitt installert en melkeautomat på gårdsplassen. I tillegg til melk fra egne kyr, selger de også egg (fra egne kyllinger), syltetøy, pannekakemiks og andre ting. Først var det hovedsakelig folk fra deres egen landsby, men etter hvert har også folk fra hele regionen oppdaget melkeautomaten. «Det er ikke engang mye arbeid, du må bare etablere en gode rutiner. Når melketanken vår er tømt, rengjør jeg melkeautomaten umiddelbart.» Som et resultat er melken alltid fersk. I fjor sommer solgte de mye is og skaffet seg et piknikbord ute. Gressområdet nær melkeautomaten var fullt av ville blomster. «På denne måten viser vi alle i området at vi som bønder produserer ekte og ærlig mat samtidig som vi bidrar til biologisk mangfold. Folk som er nysgjerrige på hva som foregår på gården, er hjertelig velkomne til å komme og ta en titt.»



Nøkkeltall

Land 120 hektar, hvorav 8 hektar er dedikert til mais
Melkekuer 300 melkekyr, 40 tørre kyr
Ungdyr  200 
Gjennomsnittsalder  4,05 år
Melkeproduksjon  9,300 kg,økt til 10 500 kg med 3x daglige melkinger
Fettprosent  4,30
Protein  3,58

 

 

  • Kalveboks
  • Familien Deelstra
  • Deelstra fjøset
  • Diagonal Spinder-foringsgjerde
  • Melkeautomat Reitsum